Stor guide: Dette brænde er bedst til brændeovn (De 5 bedste)
Bøg, eg, gran eller ask? Der er flere forskellige typer brænde at vælge imellem, men hvad er det bedste brænde til brændeovnen? Når du skal vælge træ, er der flere ting du bør være opmærksom på. Herunder finder du de 5 bedste typer brænde til brændeovnen, gode råd til valg af brænde, samt tips omkring brændværdi og brændetid.
Læs også: Brænde - her får du mest brændværdi for pengene
Læs også: Sådan gør du: Guide til rengøring af brændeovn i 3 trin
Hvilket brænde er bedst til brændeovn?
De forskellige typer brænde har forskellige egenskaber, og der findes derfor ikke noget endegyldigt svar på, hvilket type kløvet træ der er bedst til din brændeovn. Det afhænger af dine individuelle behov og præferencer. Overordnet anbefaler vi dog de hårde træsorter herunder på grund af deres gode brændværdi og lange brændetid. Her er vores top 5:
1. Avnbøg
Avnbøg er en hård træsort, der er meget tæt og tung. Det har den højeste massefylde af alt brændeovnsbrænde på det danske marked, hvilket gør det ideelt til afbrænding i en brændeovn. Avnbøg brænder langsomt og jævnt og producerer rigtigt meget varme. Det kan dog være svært at tænde op, og af den grund bør du altid benytte optændingsbrænde og tændbreve når du skal have ild i avnbøg.
2. Bøg
Bøgebrænde er en populær brændetype til brændeovne, og det er med god grund. Bøg er en hård og tung træsort, der sikrer en god varmeudvikling og lang brændetid. Bøg holder gløderne i lang tid og afgiver dermed varme i en længere periode. Den tynde bark på træsorten giver desuden et rent stykke brænde, der brænder jævnt og ser pænt ud i brændekurven. Som avnbøg bør bøg tændes op med optændingspinde, da det ellers kan være svært at få ild i.
3. Ask
Ask er en middelhård træsort med mange gode egenskaber, f.eks. en brændværdi som er næsten så god som bøg, samtidig med at askebrænde er lettere at tænde op. Med asketræ til brændeovnen får du god varme i lang tid, og træet er, lige som birketræ, dekorativt at se på når det ligger i brændekurven.
4. Eg
Egetræ er sammen med bøg og ask noget af det bedste brænde man kan få. Egetræ er en tung træsort med tyk bark, som gør at den brænder godt i brændeovne eller brændefyr. Da egetræ er meget langsomt voksende, udvikler det sig til en tung træsort, og får deraf en højere brændværdi. Ved træer er langsomt voksende, er der kortere mellem åreringene. Det giver træ med en kompakt kerne, der brænder langsomt og giver god varme.
5. Birk
Birketræ har den laveste brændværdi i top 5, men er stadigvæk en god træsort til brug i brændeovne. Birk giver smukke flammer og en dejlig duft ved afbrænding. Birketræ er den foretrukne brændetype til pejs og åbne ildsteder, da brændestykkerne kun indeholder meget få eller ingen knaster og derved sjældent slår gnister. Birkebrænde er desuden let at antænde.
Hvilket brænde er ikke velegnet til brændeovnen?
Der er også nogle typer træ, som du bør undgå at bruge i din brændeovn. Træ fra byggepladser og trykimprægneret træ kan f.eks. være behandlet med kemikalier, som kan blive frigivet til luften, når træet brændes.
Du bør også undgå at bruge ikke helt tørt træ (med en fugtighedsprocent på over 20), da det indeholder meget fugt og ikke brænder lige så godt, og producerer lige så meget varme som kernetørt brænde. Vådt træ soder og afgiver partikler. Hvis du køber lufttørret træ, skal du sørge for at tørre det selv først, ved at opbevare det tørt og vel-ventileret i mindst 6 måneder.
Lette træsorter eller tunge træsorter?
Om en brændetype er velegnet til brændeovnen afhænger af brændværdien og fugtigheden i træet. Desuden er det en fordel hvis brændet ikke sprænger og slår gnister som flere typer nåletræ gør.
De tunge træsorter: Hvilke træsorter brænder godt?
De bedste træsorter til brændeovnen er de tunge træsorter, da de har en høj massefylde og dermed en høj brændværdi. Eksempler en tungere træsort er bøg, eg og avnbøg. Tungt træ brænder langsommere og mere jævnt og afgiver varme i længere tid.
De lette træsorter: Hvilke træsorter brænder ikke godt?
Der er nogle træsorter, som bare ikke brænder godt. Blødt træ og lettere træsort som f.eks. fyr og gran har en lav massefylde og en lav brændværdi, hvilket betyder, at det brænder hurtigt og producerer lidt varme. Disse træsorter giver ikke meget varme, og bør kun bruges for hyggens skyld. Vi anbefaler, at du undgår disse typer træ, hvis du vil have mest muligt ud af din brændeovn.
Læs også: Ekspertens råd: Dette brænde er bedst til pizzaovn
Læs også: Stor guide: Det bedste brænde til vildmarksbad (5 forskellige
Ovntørret brænde eller lufttørret brænde?
Det bedste brænde til brændeovnen er ovntørret træ, da det har et lavere vandindhold og brænder bedre end lufttørret træ. Vådt træ er svært at tænde op, afgiver kun lidt varme og producerer meget sod. Hvis du vil bruge lufttørret træ, skal du sørge for at tørre det selv først ved at opbevare det i et tørt og et godt ventileret sted i mindst 6 måneder.
Ovntørret brænde til brændeovne
Hvis du vil have det bedste ud af din brændeovn, er det bedst at købe ovntørret brænde. Denne type træ har et lavere vandindhold og brænder bedre end lufttørret træ. Det er desuden lettere at tænde op. Ovntørret brænde er træ, der er blevet tørret i en stor tørreovn. Træet placeres i ovnen og opvarmes til en høj temperatur, hvilket nedsætter fugtighedsindholdet til ca. 18%. Alle tunge træsorter tilbydes som ovntørret.
Fordele ved ovntørret brænde
- Lav fugtighed i træet
- Klar til brug i brændeovnen
- Giver den bedste forbrænding
- Dyrere end lufttørret brænde
Lufttørret brænde til brændeovne
Lufttørret træ er et billigere alternativ til ovntørret træ, men kan ikke benyttes i brændeovnen før det er tørret ned til under 20% fugt. Lufttørret træ er ofte nyskovet træ, der er specielt beregnet til at stå og tørre før brug. Det har et højere vandindhold og brænder derfor betydeligt dårligere end ovntørret træ hvis det ikke tørres.
Hvis du ønsker at bruge lufttørret træ - eksempelvis blandet løvtræ til brug i masseovne eller pejse, skal du sørge for at tørre det selv først ved at opbevare det på et tørt, godt ventileret sted i mindst 6 måneder. Det er ikke alle træsorter til brændovnen, der fås som lufttørret variant.
Fordele ved lufttørret brænde
- Billigere end lufttørret brænde
Ulemper ved lufttørret brænde
- Højere fugtindhold
- Skal tørre i mindst et halvt år inden brug i brændeovnen
Træbriketter eller træpiller til brændeovnen
Det kan give god mening af benytte briketter i brændeovnen til opvarmning. Træbriketter er fremstillet af komprimeret rent træ og har en høj massefylde. Det betyder, at de har en høj brændværdi, en høj virkningsgrad og brænder godt. Træbriketter er nemme at opbevare og transportere og er derfor et godt valg, specielt hvis du bruger brændeovnen som primær varmekilde.
Træbriketter
De fleste brændeovne kan sagtens klare at der bliver anvendt træbriketter, men vær opmærksom på at nogle modeller, samt nogle ældre brændeovne ikke egner sig til fyring med briketter. De fleste nyere brændeovne kan dog godt tåle den ekstra varme som mange briketter afgiver. Se instruktionsbogen på din brændeovn eller forhør producenten hvis du er i tvivl.
Fordele ved træbriketter
- Højere massefylde
- Høj brændværdi
- Brænder godt
- Let at opbevare
Ulemper ved træbriketter
- Ser ikke så hyggeligt ud i brændeovnen
Træpiller
Træpiller er fremstillet af komprimeret savsmuld har en høj tæthed. Det betyder, at de har en høj brændværdi og brænder godt. Træpiller er nemme at opbevare og transportere men kræver en specielt træpilleovn for at kunne benyttes som opvarmning. Træpiller kan ikke benyttes som pejsebrænde.
Sådan får du den bedste forbrænding i brændeovnen
Brug kun tørt træ
Den bedste måde at få den bedste forbrænding i din brændeovn på er at bruge ovntørret træ. Denne type træ har en lavere fugtighedsprocent og brænder meget bedre end lufttørret træ. Det er også lettere at tænde op. Ovntørret træ er træ, der er blevet tørret i en stor ovn.
Sørg for godt træk i brændeovnen
Derudover er det vigtigt at din brændeovn har et meget træk, så der kan komme luft til afbrændingen og at røgen kan komme væk.
Korrekt optænding giver mindre sod og partikler
Når du tænder din brændeovn, skal du sørge for, at du kun bruger tørt optændingsbrænde og tændbreve. Brug aldrig plastik, farvede reklamer, træ med maling eller andre syntetiske materialer til at tænde din brændeovn. Det vil give skadelige partikler, som frigives i luften, når de brænder.
Læs også: De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen
Hvad skal du overveje før du vælge brænde til brændeovnen
Der er flere ting du skal overveje før du vælger brænde. Eksempelvis hvor meget varme som brændet afgiver. Som udgangspunkt har alle sorter samme brændværdi, men brændet fylder ikke lige meget i brændetårnet.
Eksempelvis har avnbøg en større massefylde end birk. Derfor skal der mere birketræ til for at få samme mængde varme som ved bøgetræ. Derfor er avnbøg også dyrere end birketræ når du skal købe dit brænde. Varmeværdi og pris hænger nemlig tæt sammen. Der er dog også andre faktorer der påvirker brændets pris - nemlig om det er ovn- eller lufttørret.
Træsorter med blød og tynd bark er lettere at få ild i
Det kan desuden være en fordel at vælge brænde som er nemt at tænde op i, hvis du fyrer mange gange op i ovnen. Træ der er let at tænde op i kan ofte genkendes på en tynd og blød bark. Disse træsorter inkluderer ask, bøg og birk. Avnbøg og eg kan til gengæld være sværere at få ild i.
Duften på de forskellige brændesorter
Der kan være stor forskel på, hvordan de forskellige træsorter dufter under afbrænding. Asketræ og birketræ giver eksempelvis en frisk aromatisk duft, mens bøgebrænde kan dufte svagt røget. Det kan naturligvis have betydning i dit valg af brændetype.
Sidst men ikke mindst er brændetiden på de forskellige typer brænde en ting du bør have for øje. De lette træsorter som nåletræ, brænder kun i kort tid i forhold til de tungere sorter. Derfor kan disse være velegnede som optændingsbrænde, hvorimod bøg, eg og ask har en lang brændtid og holder gløderne længere.
Håber du blev klogere på hvilket brænde er bedst til brændeovn. God fornøjelse!