Swipe to the left

Ekspertens råd: Dette brænde er bedst til pizzaovn

8 måneder siden Ingen kommentarer

Bager du dine egne pizzaer i en stenovn i haven, kan det rigtige træ til optænding og fyring have stor betydning for resultatet. En træfyret stenovn anses ofte for at være den bedste ovntype til at lave pizza, da den kan nå meget høje temperaturer, og derved skabe en sprød og tynd bund.

Men hvilket træ bør du bruge i pizzaovnen? Bliv klogere herunder:

Hvilket brænde til pizzaovn?

Pizzaeksperter er generelt enige om, at de bedste træsorter til en pizzaovn / stenovn er bøgetræ eller egetræ. Bøg og eg er et hårdt træ, der brænder langsomt og jævnt og giver en ensartet varme, som er ideel til tilberedning af pizza. Samtidigt tilfører brændet pizzaen en subtil røget smag.

Hvis du ikke kan finde bøg eller eg, kan du også bruge andre hårde træsorter som ask, avnbøg eller birk. Undgå at bruge nåletræ som f.eks. fyrretræ eller grantræ, da det brænder for hurtigt og ujævnt og kan give pizzaen en ubehagelig smag.

Er ovnen klar og varm er det tid til pizzabagning. Bag kun pizzaerne når der er levende ild, og ikke på eftervarmen fra gløderne. Det sørger for hurtig og effektiv bagning af pizzaerne og du bevarer fugtigheden i maden i stedet for at ende ud med et stykke tørt knækbrød med fyld.

Læs også: De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen
Læs også: Stor guide: Det bedste brænde til vildmarksbad (5 forskellige)

Optænding af din brændefyrede ovn

Sådan tænder du din stenovn: Som en tommelfingerregel bør du bruge 4-6 stykker småt optændingsbrænde samt tændblokke eller tændruller til at tænde din pizzaovn. Hvis træet er for friskt eller vådt, vil det tage længere tid at nå den ideelle temperatur. Det er derfor det eneste rigtige at benytte fint kløvet brænde - såkaldt optændingsbrænde, der er blødt træ, som er ovntørret, eller har været opbevaret på et tørt sted i mindst 6 måneder. Brug aldrig benzin og andre brændbare væsker til at tænde op i din stenovn, grill eller pejs.

Sådan tændes ovnen, læg træet i bunden af stenovnen i en lille, og sæt ild til det med tændbreve eller bio tændruller. Når træet brænder godt, kan du begynde at tilsætte de større stykker bøgebrænde. Den ideelle temperatur til tilberedning af pizza er mellem 430-480 C°.

For at kontrollere temperaturen kan du bruge et digitalt termometer eller et infrarødt termometer.

Køb Flame bio optændingsruller til stenovn
Køb optændingsbrænde til stenovn

Pro tip: Kom ikke brænde direkte fra brændestakken på bålet

Du har måske prøvet det. Lægger du et nyt stykke brænde på bålet, kvæler det ilden en smule før flammerne igen får fat. Det er ikke optimalt for en ren forbrænding og en konstant, høj temperatur.

Hvis du ønsker at holde ilden i gang kontinuerligt, er det vigtigt, at du aldrig lægger et nyt stykke træ direkte på flammerne. Hav i stedet det næste stykke træ klar og ventende i den venstre side af ovnen. Når du får brug for den, har den haft mulighed for at varme op og er meget nemmere at tænde.

Et stykke træ skal nå en temperatur på mellem 150-400 grader, før det afgiver dets antændelige gasser. Når du lægger et koldt stykke træ på bål, tager det lidt tid, før træet når de 150 grader. Ved at forberede træet i ovnen og opvarme det, er træet varmt, og klar til at gå op i flammer, når det flyttes på bålet. Hvis du opvarmer træet først, er det lettere at kontrollere temperaturen i ovnen. Prøv det, og se selv forskellen!

Hvor store skal brændestykkerne være?

Størrelsen på det brænde, du bruger i din pizzaovn, afhænger af, hvilken type ovn du har. Hvis du har en lille, privat stenovn, bør du benytte ca. 23-28 cm lange stykker træ. Hvis du derimod har en større professionel stenovn, skal du bruge længere stykker træ - helt op til 45 cm lange

Hvis træet er for stort, vil det være svært at styre temperaturen i ovnen, og pizzaen vil ikke blive tilberedt jævnt. Hvis træet derimod er for småt, vil det brænde hurtigt igennem, og du bliver nødt til hele tiden at tilføje mere træ for at opretholde en ensartet temperatur.

Køb Dansk pizzabrænde

Undgå fugtigt brænde

Det er ikke tilrådeligt at brænde træ med et vandindhold på over 20%. Hvis du brænder fugtigt træ går der meget energi tabt, fordi træet brænder ved en lavere temperatur. Der er en øget risiko for, at røgen indeholder partikler, der kan være sundhedsskadelige og så ryger også træet mere hvilket kan give for kraftig eller dårlig smag til dine madvarer.

Hvis du køber brænde, kan det betale sig at købe ovntørret træ, der er klar til brug. Hvis du køber lufttørret træ, skal det tørre i minimum 6-8 måneder.

Brug kun pizzabrænde af høj kvalitet

Ud over at brænde til madlavning skal være tørt, er det også vigtigt kun at benytte egnet brænde i høj kvalitet. Altså intet affaldstræ der kan være sundhedsskadeligt: Intet gammelt træ fra huse eller bygninger, intet trykimprægneret træ, der kan være fyldt med kemikalier der kan udvikle giftige gasser, og intet træ med rester af gammelt maling.

Du bør kun benytte helt rent, ubehandlet træ af bedste kvalitet til din madlavning.

For hård optænding kan ødelægge ovnen

Hvis du vil undgå at beskadige ovnen, er det vigtigt, at du ikke brænder for hårdt. Når træet brænder for voldsomt, kan stenen blive beskadiget, og der kan opstå revner i ovnens struktur. Hvis du bruger for meget brænde eller ikke bruger den rette brænde som f.eks. træbriketter, vil pizzaen desuden ikke blive tilberedt jævnt.

Vær forsigtig med ikke at brænde fingrene når ovnen er varm

Det giver nok sig selv - men bør alligevel skrives: Når du skal bage pizza med levende flammer, skal du passe på, at du ikke brænder dig på døren eller åbningen. Brug en ovnhandske eller et grydelapper til at beskytte dine hænder.

Hvis du har langt hår, kan det være en idé at binde det tilbage, så det ikke kan nå ilden. Bær ikke løstsiddende tøj, der kan strejfe ilden. Vær ekstra forsigtig med børn og kæledyr i nærheden af ovnen.

Lidt om pizzaens historie

Pizza er en ret, der har sin oprindelse i Napoli i Italien. Den blev første gang registreret som solgt af gadesælgere i slutningen af Anden Verdenskrig. Siden da er den blevet en af de mest populære spiser i verden og kan findes i alle lande og på alle kontinenter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilket træ til pizzaovn?

Bøgetræ eller egetræ er det bedste brænde til brug i en pizzaovn. Det er hårdt træ der brænder varmt i stenovne. Benyt kun rent og tørt træ til madlavning.

Hvor varm er en professionel pizzaovn?

En professionel pizzaovn kan nå op på temperaturer på 400-500 grader Celsius. For at få den optimale temperatur er det vigtigt at bruge den korrekte type træ, og at kontrollere mængden af træ, man bruger.

Hvor lang tid skal en pizza have i pizzaovn?

1-2 minutter. En pizza bør kun være i ovnen i et par minutter. Ellers risikerer du at pizzaen bliver brændt og tør. Pizzabagning kræver en meget varm ovn for det bedste resultat.

Hvad kan man tilberede i en pizzaovn?

Pizza, selvfølgelig! Men også brød, kød, grøntsager... Du kan lave alt i en pizzaovn, som du kan lave i en almindelig ovn. Den eneste forskel er, at pizzaovnen er meget varmere, så du skal tilpasse tilberedningstiden i overensstemmelse hermed.

Hvad kan man bruge en pizzaovn til?

En pizzaovn kan naturligvis bruges til madlavning, men også til opvarmning. I de køligere aftener på terrassen kan du varme dig ved ovnens skønne ild.

#brænde Kategorier: Mad med ild
Cookie note

Vi bruger cookies

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies som beskrevet i vores politik.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik