Swipe to the left

De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen

Hvordan man tænder op i sin brændeovn er et spørgsmål, som mange har. Svaret er dog ikke altid så klart. I denne artikel vil vi give dig fem nemme trin, der hjælper dig med at tænde op i din brændeovn hurtigt og effektivt.

Ved at følge disse enkle instruktioner kan du undgå frustrationer i optændingsfasen og få gang i ilden på ingen tid!

Bedste optænding i brændeovn:

1) Brug det rigtige optændingsbrænde

Start med at bruge det rigtige træ. Du bør bruge tørt optændingsbrænde, der er mindre stykker brænde på ca. 15-17 centimeters længde. Optændingsbrænde (eller optændingspindes som de også kaldes) kan være alle typer træ, blot det er helt tørt. Miljøstyrelsen anbefaler at fyre med brænde, som højest indeholder 18% vand. Du skal ikke bruge urent træ som paller, gamle brædder eller træaffald. Det kan indeholde kemikalier.

2) Optænding fra oven i midten af ovnen

Tænd op fra oven: Når man f.eks. tænder bål i haven, skal bålet tændes fra bunden. Men sådan er det ikke med en brændeovn. Den skal nemlig tændes fra toppen. Herved opnås den størst mulig temperatur så hurtigt som muligt - og derved en ren forbrænding.

Placér to stykker brænde (eller 1-2 briketter) i bunden af ovnen. Læg derefter dine små stykker optændingsbrænde oven på træstykkerne i midten af brændeovnen. Den lille bunke bør bestå af ca. 7-8 stykker træ for bedst mulig optænding.

3) Placér tændbreve eller aviskugler i midten

Herefter placerer du dit optændingsmedie mellem optændingsbrændet. Vi anbefaler at bruge tændbreve eller tændblokke til optænding, da det giver en ren og god forbrænding. Brug 2-3 tændbreve eller tændblokke for korrekt optænding af tørt træ.

Har du ingen tændbreve er det også muligt eksempelvis at bruge en avis eller andet papir. Tag din avis og krøl den sammen til kugler. Du skal bruge ca. 5 kugler til tørt brænde, afhængigt af størrelsen på din brændeovn.

4) Sæt ild til tændbrevene

Nu skal der tændes for tændbrevene eller papiret. Efter optænding lukker du lågen på brændeovnen, og åbner den sekundære ventil helt, så der kan komme træk i skorstenen, og du opnår en ren forbrænding. Under optændingen skal ilden have rigeligt luft og du vil forholdsvis opnå en ren, usynlig røg op ad skorstenen.

5) Læg de store stykker brænde på

Når ilden og flammerne er i gang og optændingsbrændet er tændt, kan du begynde at lægge de større brændestykker eller briketter i ilden. Sørg for udelukkende at fyre med tørt brænde, og at tilføje brændet langsomt og forsigtigt, da ilden ellers kan blive kvalt.

Og det var det! Du har nu tændt din brændeovn med succes. Når du fyrer rigtigt kan du undgå røg i stuen og røglugt i hjemmet og samtidig reducerer du udledningen af sod og partikler.

Læs også: Supernem optænding af Pini-kay briketter, Bio Super Stænger

Optænding af kold brændeovn

Korrekt optænding giver renere forbrænding og minimerer skadelige partikler og sod. Dette gælder også ved optænding i en kold brændeovn. Faktisk er processen den samme om du tænder op i en lun eller en kold brændeovn.

Første optænding i brændeovn: Er ovnen kold tager det længere tid at opnå en høj temperatur i brændkammeret og derved en så høj forbrændingstemperatur, at ilden kan få fat i brændet. Derfor kræver den første optænding lidt mere tålmodighed en med en varm ovn.

Tørt brænde giver ren forbrænding

Både under optænding og afbrænding i brændeovnen, er det vigtigt at du bruger tørt træ og rent træ. Tørt brænde giver nemlig en fuldstændig forbrænding og mindre røg i din skorsten. Modsat kan du med fugtigt eller vådt træ forvente meget røg, dårlig forbrænding og derved også sundhedsskadelige partikler. Så der er mange gode grunde til fyre korrekt.

Lufttilførslen: Sørg for masser af luft

Ved optænding er det vigtigt, at der er store mængder luft til forbrændingen. Du kan se, at der er nok luft eller træk i skorstenen, ved at røgen næsten er usynlig også under optændingen.

På de fleste brændeovne kan du indstille tilførslen af luft. Har du først fået tændt brændet, sørger nyerere brændeovne for den korrekte dosering af luft.

Lad asken ligge i bunden af ovnen

Du bør altid lade et isolerende askelag på 2-3 cm ligge i bunden af brændeovnen. Laget af aske har en isolerende effekt på samme måde, som stenene i siderne. Lader du asken i bunden af ovnen ligge, får du hurtigere en høj forbrændingstemperatur, som medvirker til en ren forbrænding med god ild og uden for meget sod.

Optænding i ny brændeovn

Har du fået en ny brændeovn installeret og skal tænde op for den første gang, skal du følge producentens anvisninger. Brændeovne tændes en smule forskelligt, så sørg for at læse vejledningen omhyggeligt. I de fleste tilfælde svarer optændingsprocessen til det, vi har beskrevet ovenfor. Vær dog opmærksom på, at der kan være nogle forskelle, og følg altid producentens specifikke anvisninger.

Det er ikke unormalt at en ny brændeovn lugter grimt under første optænding. Det skyldes maling eller andre kemikalier, der anvendes i fremstillingsprocessen. Lugten bør forsvinde i løbet af et par dage.

De første optændinger i ovnen bør altid være svage, så maling på ovnen kan hærdes, inden du fyrer kraftigere op. Indstilling af brændeovnens ventiler m.m., er afhængig af vejrforhold, træk i skorstenen, dit specifikke varmebehov og typen af brændsel. Derfor går der typisk nogle uger før du er fortrolig med - og kender din brændeovn godt.

Rengøring af brændeovn

Når brændeovnen bliver jævnligt brugt, skal du holde den ren for at undgå meget sod på ruderne og aske i ovnen. Det er nemmest at gøre det med en børste og en skraber. Disse kan købes i dit lokale byggemarked. Regelmæssig rengøring af brændeovnen holder den ikke kun flot, men sikrer også optimal forbrænding og forhindrer, at skadelige partikler ophobes

Rengør indersiden af glasset med en let fugtig klud eller tørt avispapir, som du dypper i den fine aske i bunden af brændeovnen. Tør efter og polér med en klud eller avispapir. Du kan naturligvis også fjerne snavs med glasrens til brændeovne.

Læs også: Sådan gør du: Guide til rengøring af brændeovn i 3 trin

Optænding i brændeovn med træbriketter

Når du brænder træbriketter i en brændeovn, er processen lidt anderledes. Briketterne er lavet af komprimeret savsmuld, så der er ikke brug for så meget optændingsmateriale. Det er også lettere at tænde op, da briketterne antændes hurtigt og nemt.

Du kan overordnet bruge samme proces som ved optænding med brænde, dog skal der kun bruges 1-2 tændbreve. Du kan også bruge et par stykker avispapir til at starte ilden.

Hvorfor anskaffe sig en brændeovn?

Der er mange grunde til at installere en brændeovn i dit hjem. Du kan spare penge på dine varmeregninger, brændeovnen er miljøvenlig, og du får en hyggelig atmosfære og et smukt bål at nyde. Derudover giver en velfungerende brændeovn også en ekstra varmekilde i rummet

De miljømæssige fordele ved at bruge en brændeovn er faktisk enorme. En nylig engelsk undersøgelse fra University of Strathclyde viste faktisk, at hvis alle husstande i Storbritannien erstattede deres elvarme med en brændeovn, ville det spare CO2 nok til at forsyne 1,3 millioner hjem med strøm om året!

Ofte stillede spørgsmål

Tændbreve, tændruller, tændbrikker eller avispapir?

Det er en smagssag hvad man bedst kan lidt at tænde op med. Nogle foretrækker de praktiske tændbreve, der ikke fylder meget og kan tages med overalt. Optændingsruller er lavet af overskudsspåner dyppet i paraffin, og er et mere miljørigtigt alternativ. Avispapir giver mere aske, men kan til nød bruges som optænding. Tryksager og mælkekartoner må man ikke må fyre med jf. lovgivningen. Det skyldes, at der ved den lave forbrændingstemperatur i en almindelig brændeovn, kan dannes giftgasser der kan være både farlige for mennesker og miljøskadelige.

Hvordan undgår man meget sod og sundhedsskadelige partikler?

Med korrekt optænding og fyring undgår du både sod på ruden og mange skadelige partikler. Når du fyrer ordenligt, med effektiv optænding og kernetørt brænde, bliver forbrændingen i ovnen så ren som muligt, og de sundhedsskadelige effekter reduceret til et minimum.

Held og lukke med optænding i brændeovn!