Vandindhold - sådan tjekker du om dit brænde er tørt
Træets fugtighedsgrad påvirker, hvor effektivt det brænder, og hvor meget røg og sod afbrændingen giver. Derfor er det vigtigt at sikre sig at brændet er tilstrækkeligt tørt inden du tænder op i brændeovnen.
I denne artikel vil vi diskutere de forskellige måder at teste fugtindholdet på og give tips om, hvordan du kan bruge disse oplysninger, når du vælger og tørrer brænde.
Hvorfor er tørt brænde så vigtigt?
Når du bruger brændeovnen eller pejsen derhjemme, har det stor betydning hvilket vandindhold træet har. Jo mindre fugt der er i træet, jo bedre brænder det nemlig. Tørt brænde giver langt renere forbrænding, reducerer de sundhedsskadelige partikler der kan komme ud i stuen og op af skorstenen og giver mindre røg og sod.
Bliver glasset i din brændeovn hurtigt sort eller kommer der meget sort røg op af din skorsten, er det typisk et tegn på brænde der ikke er tørt nok. Røgen i skorstenen skal være hvid.
Læs også: Stor guide: Dette brænde er bedst til brændeovn (De 5 bedste)
Læs også: Brænde - her får du mest brændværdi for pengene
Bedre brændværdi med tørt brænde
Desuden får du med tørt brænde, en langt bedre brændværdi. Er fugtigheden i dit brænde for højt, vil det meste af energien blive brugt til at fordampe vandet i stedet for at opvarme dit hjem.
Hvordan tjekker du om du har vådt brænde?
Før du tager brændet fra brændestablen og indenfor, bør du sikre dig at fugtigheden er korrekt. Dit brænde er klar til at fyre med i pejsen eller brændeovnen, når fugtigheden er lavere end 18-20%. Dette er anbefalingen fra Miljøstyrelsen.
Der er 4 måder at kontrollere træets fugtighed på: Med en fugtighedsmåler, med sæbevand, gennem en hurtig slagtest, hvor du slår to stykker træ mod hinanden og ved simpelthen at kigge grundigt på træet.
1. Fugtighedsmåler
Undersøg om dit brænde er fugtigt med en fugtighedsmåler: Den mest præcise indikation på, om det brænde du fyrer med er tørt, er at bruge en fugtighedsmåler. Det giver dig præcise oplysninger om dit brænde. Du kan købe en sådan måler i langt de fleste byggemarkeder. En fugtmåler koster typisk mellem 100 og 200 kr.
En fugtmåler til træ er let at anvende. Men for at få et præcist resultat kræver det, at du er omhyggelig. Du bør:
- Måle på flere forskellige brændestykker og flere steder på brændet
- Flæk et stykke træ og mål fugtigheden på den friske (nyflækkede) flade
2. Sæbevand
En anden mulighed for at teste om dit brænde er tilstrækkeligt tørt, er at benytte almindeligt opvaskemiddel. Det er en enkelt og let måde at sikre korrekt tørret brænde. Sådan gør du:
- Smør lidt opvaskemiddel på den ene ende af et brændestykke
- Sæt munden på den anden ende af brændestykket og pust igennem træet
Er dit brænde tilstrækkeligt tørt, kommer der bobler ud af træet hvor opvaskemidlet er blevet påført.
Inde i træet er nogle vandkanaler, der transporterer vand rundt i træet. Når træet fældet og er blevet tilstrækkeligt tørt kan luften bevæge sig frit gennem kanalerne inde i stammen. Er der meget fugt i træet vil du ikke kunne puste igennem.
3. Slagtest
En anden - knap så videnskabelig - måde at teste om du har kløvet, tørt træ, er ved at slå to stykke brænde mod hinanden. Hvis brændet er tørt afgiver træet en hård og skarp lyd. Er det vådt vil du få en dump lyd. På den måde kan du få et indtryk af, om brændet - i hvertfald den yderste del - er tørt.
Husk dog på at slagtesten kun giver en indikation om, træets 1-3 cm overflade er tør, den vil ikke afsløre om et stykke brænde er tørt ind i kernen.
4. Visuel inspektion
Din intuition er også et godt redskab, når du skal vurdere niveauet af fugtighed i dit brænde. Herunder har du en tjekliste til tørt brænde. Brænde skal være tørt, rent, hårdt, have små revner i enderne og være uden mug og svamp.
Der er nogle visuelle guidelines, du kan bruge for at vurdere om dit brænde er tørt og klar til brændeovne:
Dit brænde skal være rent og fri for skimmel, svamp og andre fugtrelaterede problemer. Det skal også være hårdt, gerne have nogle få revner i enderne, have fremtrædende årringe og generelt være fri for visuelle fejl. Duften af harpiks i brændet forsvinder og barken løsner sig desuden desuden mere og mere i takt med at træet tørrer
Opfylder træet ovenstående kriterier, er det et tegn på, at dit træet er tørt nok til at fyre med i din brændeovn eller pejs.
En tommelfingerregel siger, at dit brænde er vådt, hvis det syder, når du tænder op. Det er nemlig vandet i træet, der koger.
Vandindhold i brænde
Hvad end du fyrer med så forskellige træsorter som løvtræ (f.eks. bøg) eller nåletræ (som fyr, gran eller rødgran) er vandindholdet ofte over 50%, hvis brændet er for grønt eller nyligt fældet. Derfor kan du ikke fyre med træ direkte fra skoven.
Læs mere: Ekspertens råd: Dette brænde er bedst til pizzaovn
Læs mere: Stor guide: Det bedste brænde til vildmarksbad (5 forskellige)
God økonomi i tørt brænde
Det er en økonomisk og miljømæssig fordel at have så tørt træ som muligt, inden det brændes, da fugt kan dræne meget af den varme, der ellers ville blive brugt til at skabe varme. Det betyder, at værdifuldt varme går til spilde. Derfor er der tit god økonomi i at betale lidt mere for ovntørret træ, eller at opbevare brændet i noget tid, inden det anvendes i brændeovnen.
Vandindhold i ovntørret brænde
Køber du brænde der er tørret i en ovn - såkaldt ovntørret brænde, er vandindholdet ca. 18% og dermed korrekt til optænding og fyring derhjemme.
Ovntørret brænde bliver fra producenten tørret i en stor ovn i flere timer, indtil brændet har et lavt fugtighedsniveau. Dermed er det tørre brænde klar til brug med det samme, og giver optimal forbrænding i din brændeovn.
Dog bør du være opmærksom på, at selv om dit brænde er ovntørret, kan det godt have suget en smule overfladefugt til sig mens det har stået ude. Derfor er det en god ide at tage træet ind i brændekurven i stuen 1-2 dage før det skal bruges.
Vandindhold i lufttørret brænde
Lufttørret brænde er træ, der ofte lige er blevet skovet, og har brug for at ligge og lufttørre i noget tid, inden fugten har forladt træet. Køber du lufttørret træ, skal du derfor lade det stå et vel-ventileret og tørt sted, som et overdækket brændeskur, i noget tid inden det kan bruges.
Tørretiden på lufttørret brænde kan variere fra ca. 3 måneder op til ca. 8 måneder, afhængigt af forholdene.
Se udvalg af lufttørret brænde
Sådan bør du tørre brænde
Hvad enten du køber eller selv skover dit brænde fra en skov, bør det altid opbevares tørt og ventileret. Det kan eksempel være under et halvtag, i en garage, i et udhus eller en kælder. Naturlig tørring af brændet kan tage flere måneder før vandinholdet er nede på et acceptabelt niveau.
God ventilation er vigtigt når du skal have vandindhold i brænde ned, så pas på med eksempelvis at benytte en stram, tæt presenning. Brændet bør stå frit, og gerne lidt oppe fra jorden på en palle. Derved opnår du ventilation nedefra og op. På den måde tørrer brændet hurtigt.Lufttørret brænde skal købes i god tid
Køber du et brændetårn kan det dog ofte være en økonomisk god ide at vælge lufttørret brænde. Da du selv skal stå for tørringen af træet, skal det dog bestilles i god tid før du skal bruge det. Typisk bestiller man det lufttørre brænde om foråret og lader det stå og tørre sommeren over, før det er klar til brug til vinteren.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvor fugtigt må brænde være?
Brænde til pejs eller brændeovn bør maksimalt indeholde 18-20% vand, når du skal fyre med det. Du kan teste fugtigheden med en slagtest, med en fugtighedsmåler eller ved at smøre sæbe på træets ene ende og puste i den anden.
Hvad er bedst lufttørret eller ovntørret brænde?
Ovntørret brænde er bedst hvis du skal benytte brændet med det samme. Har du mulighed for selv at lade brændet tørre, eksempelvis i et skur, er lufttørret brænde ofte billigere.
Hvor længe skal lufttørret brænde ligge?
3-8 måneder. Lufttørret bør ligge mellem 3-8 måneder, alt afhængig af vejrforholdene, for at blive tørt nok til brændeovnen. Træet bør tørre i et ventileret og tørt sted, som eksempelvis et brændeskur.
{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity"... fugtigt må brænde være?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Brænde til pejs eller brændeovn bør maksimalt indeholde 18-20% vand, når du skal fyre med det. Du kan teste fugtigheden med en slagtest, med en fugtighedsmåler eller ved at smøre sæbe på træets ene ende og puste i den anden."}},{"@type":"Question","name":"Hvad er bedst lufttørret eller ovntørret brænde?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Ovntørret brænde er bedst hvis du skal benytte brændet med det samme. Har du mulighed for selv at lade brændet tørre, eksempelvis i et skur, er lufttørret brænde ofte billigere."}},{"@type":"Question","name":"Hvor længe skal lufttørret brænde ligge?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"3-8 måneder. Lufttørret bør ligge mellem 3-8 måneder, alt afhængig af vejrforholdene, for at blive tørt nok til brændeovnen. Træet bør tørre i et ventileret og tørt sted, som eksempelvis et brændeskur."}}]}