Swipe to the left

Brænde - her får du mest brændværdi for pengene

Brændets brændværdi defineres af hvor meget varme, man kan få ved afbrænding af træet. Træ har generelt en høj brændværdi, hvilket betyder, at det frigiver meget varme, når det brændes. Men hvilket brænde har den bedste brændværdi og hvorfor har det betydning? Læs med her, og se hvilket brænde har størst brændværdi:

Hvilket brænde har bedst brændværdi?

Træets brændværdi afhænger af flere faktorer, hvoraf de vigtigste er, hvor meget vand træet indeholder og hvilken type træ brændet er lavet af. Træ med et vandindhold på over 18% vil ikke producere lige så meget varme i brændeovnen som træ med et vandindhold på mindre end 18%. Træsorten er den anden primære faktor - nogle træsorter har en nemlig en betydelig højere brændværdi end andre.

Oversigt over brændværdi (vægt) - alle træsorter:

Træart Kg tørt træ (pr. m3)
Kløvelighed
Gløder
AvnBøg
640
4
5
Bøg
580
3
5
Ask
570
3
4
Eg
570
2
5
Elm 565 4 3
Birk 540 4 4
Ahorn 500 3 4
Bjergfyr 490 4 3
Pil 460 2 1
El 440 2 2
Skovfyr 430 2 2
Lærk 430 2 2
Lind 420 2 2
Gran 370 2 1
Poppel 370 1 1

Kløveligheden er angivet, hvor 1= meget let kløveligt, 2= let kløveligt, 3=svært kløveligt, 4= meget svært at kløve.
Gløder er angivet, hvor 1=er kort glødetid til 5=meget lang glødetid.

Hvad er brændværdi?

1 kg. tørt træ indeholder som tommelfingerregel samme mængde energi, uanset hvilken træsort du vælger. Af den grund vil eksempelvis 1 kg. tørt avnbøg indeholde den samme mængde energi, som 1 kg. tørt lærketræ. Træet fylder bare ikke lige meget.

Så når man taler om brændværdi, taler man faktisk om hvor meget brændet fylder. Og her vil 1 kilo tørt avnbøg fylde mindre end 1 kilo tørt lærk. Af den grund er brændværdien relevant at kende når du skal købe et brændetårn, og grunden til at kløvet træ varierer i pris alt efter brændetype.

Men hvilket brænde er bedst?

Tunge træsorter afgiver en langt større mængde varme

Den mængde brænde, der kan være i et brændetårn vejer ikke det samme. De tætteste træsorter med det højt energiindhold, som avnbøg, bøg og ask vil være meget tungere end de letteste træ som lærk og gran. Et brændetårn med avnbøg vejer næsten dobbelt så meget som et tilsvarende brændetårn med grantræ, og afgiver af den grund næsten dobbelt så meget varme.

Læs også: Stor guide: Det bedste brænde til vildmarksbad (5 forskellige)
Læs også: De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen

De tunge træsorter

Nogle af de bedste brændestyper med hensyn til brændværdi er bøg, birk, ask og eg. Alle disse træsorter har en effektiv brændværdi på mere end 4 500 kcal/kg. Det betyder, at de producerer meget varme, når de brændes. En hård træsort som avnbøg, bøg og eg brænder langsomt og er meget velegnet til brændeovn, åbne ildsteder og pejs.

De tunge træsorter sælges typisk som brændetårne, og fås både i form af ovntørret - og lufttørret brændeDe mediumtunge træsorter

Andre træsorter med en brændværdi der er en smule højere end de lette træsorter, er ahorn, bjergfyr, pil og el, samt blandet løvtræ. Disse træsorter har en brændværdi på mellem 4000 og 4500 kcal/kg. Den mediumtunge type brænde er velegnet til hygge ved brændeovnen men giver ikke så megt varme.

De lette træsorter

Endelig er der de lette træsorter, med en lavere brændværdi. Det drejer sig bl.a. om lærk, lind og gran og poppel. Disse træsorter har en brændværdi på mellem 3000 og 3500 kcal/kg. Disse lettere træsorter brænder meget hurtigt, og anbefales ikke hvis du skal bruge brændet til brændeovn, og slet ikke hvis ovnen er en primær varmekilde.

Let grantræ og lignende sorter kan godt give en høj temperatur - men kun kortvarigt. Overordnet giver de mindre varme, futter hurtigt af og bør kun bruges i brændeovnen for hyggens skyld. Nåletræer indeholder desuden meget harpiks.

Læs også: Supernem optænding af Pini-kay briketter / Bio Super Stænger
Se også: Udvalg af brændetårne

Bør man købe brænde i en let eller tungere træsort?

Der er fordele og ulemper ved både lette og tunge træsorter. Tunge træsorter som f.eks. eg og bøg har en høj brændværdi, hvilket betyder, at de producerer mere varme, når de brændes. De har også en længere holdbarhed, så du behøver ikke at fylde din brændebunke op så ofte. De kan dog være vanskelige at kløve og transportere, og de er normalt dyrere end lettere træarter.

Lettere træarter som gran og poppel har en lavere brændværdi, men de er lettere at kløve og transportere. De er også generelt billigere end tungere træsorter. De holder dog ikke så længe, når de brændes, så du skal fylde dit brændestak op oftere.

Fugtighed i brænde

Træets brændværdi falder, når det bliver vådere. Jo tørrere træet er, jo bedre brænder det

Det er vigtigt at holde sig for øje, at vådt brænde ikke bidrager til at skabe en god effektiv brændværdi for brænde. Tværtimod bliver en stor del af energien i vådt brænde under forbrændingen brugt til at opvarme og fordampe den fugt, som er i brændet. Ikke blot udnytter du energien i dit brænde dårligere, vådt brænde har derudover en række andre uheldige virkninger som røg og sod.

Brændværdien påvirkes af vandindholdet

Brændebrændværdien af brænde påvirkes i høj grad af vandindholdet. Jo højere vandindholdet er, jo lavere er brændværdien. Det skyldes, at når træet er vådt, brænder det ikke så let og producerer ikke så meget varme.

Normalt brænde til brændeovne bør have en fugtighedsprocent på 18-20 % for at være klar til brug.

Hvilket brænde giver mest brændværdi for pengene?

Der findes ikke et enkelt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af en række faktorer, f.eks. træsorten, træets kvalitet og prisen. Generelt har tungere træsorter som f.eks. eg og bøg dog en højere brændværdi, så du får mere varme for dine penge. Lettere træarter som gran og poppel kan være billigere, men de holder ikke så længe, når de brændes.

Rent og tørt træ har stor betydning

Uanset træsort skal man altid kun fyre med helt tørt træ, - kun rent træ - og aldrig med trykimprægneret træ. Det kan udvikle giftige gasser, røg og sod.

Hvor får man mest varme for pengene?

Det er forskelligt, hvor du får mest varme for pengene, alt afhængig af brændepriserne på markedet og eventuelle tilbud hos brændehandleren. Som oftest er der dog bedst økonomi i at fyre med avnbøg, bøgetræ eller briketter i god kvalitet.

Håber du blev klogere på hvilket brænde har bedst brændværdi. God fornøjelse med din brændeovn!