Supernem optænding af Pini-kay briketter, Bio Super Stænger ved Eske Rahn
Eske Rahn har sendt os et tip med sin yndlingsmetode til optænding i PiniKay-briketter, det er dem som vi på fyr-selv.dk kalder for Bio Super Stænger. Det er et rigtig fint indlæg, som også medtager detaljer om vedligeholdelse af forbrændingen.
Vi går straks i gang med at afprøve metoden selv og skynder os at viderebringe tippet til andre optændingsentusiaster:
Optænding i Pini-Kay, Bio Super Stænger ved Eske Rahn
Lige et hint om optimal OG supernem udnyttelse af jeres Pinikay-briketter og top-tænding UDEN optændingspinde:
- Bræk en PiniKay i tre stykker (evt dask to let mod hinanden på kryds, hvs de er for hårde at brække i hånden)
- Læg to (eller flere) PiniKay parallelt i bunden.
- Læg de to længste brækkede stykker langs en 'samling', med brudfladerne mod hinanden.
- Læg en enkelt tændblok/pose i mellem.
- Læg den korteste stump henover med brudflade nedad.
- Tænd blok/pose med lighter/tændstik.
- Done!!!
På denne måde virker den afbrækkede stump på samme måde som optændingspinde ville, og man får antænding af resten oppefra.
I min Scan68-ovn er det så effektivt at jeg ikke engang behøver at give den ekstra luft, så ingen fedteri med at justere spjæld overhovedet!!
Ved påfyldning mens der stadig er godt gang i gløder, så løft med en 'skovl' en god mængde gløder op, skub nogle pinikay ind langs 'gulvet', og læg gløderne retur ovenpå. Done!
Er gløderne brændt for langt ned til at de kan tænde nyt oppefra, skubbes de bare til side og der startes forfra. (som på billedet med en enkelt glødende stump fra i går aftes til venstre)
Samme mekanik vil næppe virke ligeså godt med briketter uden hullet i midten (selvfølgelig kan de nederste være massive)
Hullet giver både ekstra luft fra siderne, og en miniature-skorsten.
Mvh
Eske Rahn
Man kan sagtens stable i flere lag 'i bunden', så længe man stabler ret kompakt. Det giver ikke et proportionalt større bål, men giver længere brændtid, da ilden arbejder sig relativt langsomt nedad og indad i stablen.