Hvilken slags briketter skal jeg vælge?
Swipe to the left

Hvilken slags briketter skal jeg vælge?

Hvilken slags briketter skal jeg vælge?

Smag og behag er forskellig og ikke alle brændeovne er ens. Hvilken brikettype, der passer lige præcist dig bedst, kan derfor være svært at svare på. For at hjælpe dig på vej kommer der her først et par almindelig betragtninger om gode briketter og dernæst en subjektiv anmeldelse af fyr-selv.dks briketter.


Briketter skal være lavet af rent træ (en undtagelse er dog SEDI-briketter, som er lavet af tørv). Briketter holdes sammen af de bindemidler træet naturligt frigiver når de presses sammen ved højt tryk. Der må ikke være rester af lim, maling eller andet i briketterne.

Briketter skal være tørre. En stor fordel ved briketter er, at vandindholdet er lavere end ved brænde, også lavere end ovntørret brænde. Målt per kilo for man altså af den grund mere brændværdi ud af briketter end af almindeligt brænde. Det er desuden lettere at opnå et ensartet vandindhold i briketter.

Briketter skal have en god struktur og indpakning. Briketter er fremstillet af sammenpresset smuld og spåner. Hvis de er for "løse" eller består af for store materialestykker kan de være besværlige at håndtere og eller de sviner for meget omkring brændeovnen.

Alle fyr-selv.dks briketter lever op til ovenstående kriterier for gode træbriketter. Det kan forekomme at en ny leverandør eller et enkelt vareparti vi modtager er fejlbehæftet, men medfører det både at leverandøren ikke benyttes mere og varerne afsættes med nævnte forbehold til andre distributører end fyr-selv.dk.


Jeg kan bedst lide:

1) Deluxe, Long-Life og Bio-Superstænger er tre skønne briketter. Deluxe og Long-Life briketter har en hård skal, som gør at de næsten ikke smuldrer. De ligner desuden rigtige træstykker, både i brændekurven og under afbrændingen. Begge brikettyper er ret lange og jeg plejer at knække dem først ved at slå midten mod en hård kant (eller en anden briket), hvilket ikke er svært eller kræver mange kræfter. Bio-Superstænger er mindre og skal ikke knækkes, til gengæld kan man komme ud for at der er lidt mere smulder i pakken end ved Deluxe og Long-Life briketter. Alle tre slags briketter brænder på en måde som giver flotte gløder, de bevarer faconen i lang tid. Da min brændeovn har glasindsats

2) ØKO-BRIK og RUF-briketter. De klassiske lyse træbriketter er ikke sexede, men det er de letteste briketter at tænde op med. Min brændeovn er en lille smule for tæt, hvilket gør den meget økonomisk at fyre med, når den først er kommet i gang, men under optændingen kan det være nødvendigt at lad selve lugen stå på klem for at den tager luft nok ind. Det kræver at brændeovnen er under opsyn i nogle minutter og derfor går jeg meget op i at optændingen går hurtigt. På det seneste er jeg dog begyndt at bruge optændingsbrænde, hvilket løser problemet og stiller mig mere frit med hensyn til valg af briket. Om valget falder på ØKO-brik eller RUF afhænger af prisen. De fleste RUF-briketter er ganske gode så hvis prisforskellen er lille kan jeg sagtens finde på at vælge dem. Vil man være helt sikker på at f en ensartet briket, med god indpakning og meget lidt smulder er ØKO-BRIK altid et godt valg.

3) Hårdtræsbriketter har i princippet de samme egenskaber som briketterne i den første kategori. De smuldrer ikke og hver briket skal knækkes på midten, hvis man har en lille brændeovn. Når jeg har sat dem ned på tredjepladsen er det fordi de produceres i østen



Man behøver man ikke gå så højt op i optændingsdelen, men den er både vigtig for miljøet og for brugervenligheden af produktet.

Vi bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere, men de giver også info om hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre.

Klik her for at læse vores cookie og privatlivspolitik

Acceptér