Swipe to the left

Sådan gør du: Guide til rengøring af brændeovn i 3 trin

Mange danskere har en brændeovn i deres hjem. For at fremstå flot og fungere optimalt har brændeovnen dog brug for at blive rengjort jævnligt.

Rengøring af en brændeovn kan virke som en bøvlet opgave, men det behøver det ikke at være. Rengøring af din brændeovn kræver kun 3 enkle trin. Rengøring af glasset er det første trin, og de fleste mennesker gør det hver dag, inden de tænder deres ild til madlavning eller opvarmning. Rengøring af brændkammeret og rengøring af det udvendige er to andre vigtige trin, som bør foretages mindst hver anden uge.

Rengøring af brændeovn - sådan gør du

1) Rengøring af brændkammeret

Rengøring af brændkammeret er det første trin i rengøringen af din brændeovn. Brændeovnen bør rengøres efter behov med en stiv børste og en askestøvsuger. Sørg for først at fjerne alt det sorte sod fra indersiden af brændkammeret, efter alle gløder er slukkede.

Ofte skal ovnen blot støvsuges med et lille mundstykke med bløde børster som støvsugerhoved. Hvis der er hvis der er genstridige pletter, kan du bruge en metalskraber til at fjerne dem. Pas dog på ikke at komme til at beskadige stenene i brændeovnens indre. De kan blive porøse efter års brug.

Tøm ikke askeskuffen hver gang

I askeskuffen i bunden af brændeovnen vil der efter brug ligge et lag fin aske. Dette kan fjernes ved grundig rengøring af brændeovnen, men det er ikke nødvendigt at du tømmer askeskuffen efter hver optænding. Asken isolerer brændkammeret og gør optænding i ovnen lettere.

Læs også: De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen

2) Rengøring af glasset

Rengøring af glasset er det andet skridt i rengøringen af din brændeovn, og det er noget, du bør gøre efter behov og kun når brændeovnen er helt kold.

Du kan rengøre glasset ved at bruge et glasrens til brændeovne, en fugtig klud med koldt vand, eller et stykke papir med en smule aske og tredobbelt salmiakspiritus. Sørg for at undgå at komme rengøringsmiddel på metaldelene på komfuret, da det kan forårsage korrosion.

Ruden renses bedst med en glasrens der er specielt egnet til at gøre glasset på brændeovnen ren. Er der meget sod på glasset kan det være nødvendigt at gentage behandlingen flere gange.

3) Den udvendige rengøring af brændeovnen

Rengøring af ovnens yderside er det sidste trin i rengøringen. Brændeovnen bør rengøres med jævne mellemrum for at fremstå flot og rengjort, og i samme ombæring er det en god ide, at check pakninger og sikre at ovnen ikke har dårligt træk. Sørg for at undgå at få vand ind i ovnen, og husk at tørre den helt af, når du er færdig.

Fugtig klud eller tør klud?

Du kan både bruge en let fugtig og en tør klud til rengøringen, alt efter behov. I de fleste tilfælde vil en tør, blød klud til overtørring af ovnen være tilstrækkeligt. Er malingen på overfladen direkte beskidt, kan du rengøre ovnens overflade og fjerne sod med en fugtig klud og kun i nødstilfælde vand, opblandet brun sæbe, og vaske efter med rent vand. I værste fald kan manglende rengøring give rust på overfladen

Korrekt optænding minimerer sod i brændeovnen

En af årsagerne til, at ovnen producerer sod, er forkert tænding. Det er vigtigt at fyre rigtigt, for vis træet ikke antændes jævnt, vil det gløde og producere masser af sort røg og et tykt lag sod. Den bedste måde at undgå dette på er at bruge optændingsbreve og små stykker træ til at starte ilden, og derefter tilføje større stykker, når ilden er i gang. Brændeovnen bør tændes oppefra.

Det er også er vigtigt at sikre sig, at skorstenen er åben, når man tænder for ovnen, og at ovnen ikke er overophedet. Overbelastning kan få ilden til at gå ud, hvilket resulterer i sodproduktion.

Sørg for at der er godt træk i din skorsten

Et godt træk i skorstenen er vigtigt for, at brændeovnen fungerer korrekt. Hvis trækket er for svagt, vil røgen gå tilbage i rummet, og hvis det er for kraftigt, kan det få ilden til at gå ud. Du kan teste trækket ved at tænde et stearinlys og holde det op mod skorstenen.

Hvis flammen flimrer, det trækker for stærkt. For at løse dette kan du tilføje et skorstensspjæld eller justere højden på brændeovnen.

Fyr med tørt brænde i brændeovnen

Træ, der er for vådt, kan producere meget røg og sod, fordi vandet skal fordampe, før træet begynder at brænde. Derfor er det vigtigt at bruge helt tørt træ i brændeovnen. Du kan kontrollere, om træet er tørt, ved at flække det op og se på vandindholdet med en fugtighedsmåler.

Det ideelle fugtighedsindhold for brænde til afbrænding i en brændeovn er mellem 12 og 20%.

Vådt træ giver røg og sod

Træ, der er for vådt, kan give en masse røg og sod, fordi vandet skal fordampe, før træet begynder at brænde. Derfor er det vigtigt at bruge tørt træ i din brændeovn. Den bedste måde at opbevare dit brænde på, er hævet over jorden. Står brændet ude, skal du sørge for at holde det tildækket.

Opbevar dit træ på en palle eller hævet over jorden

En god måde at opbevare dit træ på, så du altid har tørt træ, er at opbevare det overdækket i et brændeskur, på en palle, så brændet er hævet over jorden. På den måde kan luften cirkulere rundt om træet og holde det tørt. Du bør som minimum dække træet med en presenning for at beskytte det mod regn.

Skimmelsvamp på træ

Hvis du ser tegn på skimmelsvamp på dit træ, skal du fjerne det angrebne træ og erstatte det med tørt, korrekt opbevaret træ. Skimmelsvamp kan forårsage sundhedsproblemer, så det er vigtigt at slippe af med det så hurtigt som muligt.

Serviceeftersyn hver andet år

Din brændeovn bør efterses fra tid til anden. Eftersynet skal foretages af en professionel montør, der anvender originale reservedele. Serviceeftersynet indeholder typisk: Grundig rengøring ind- og udvendigt, smøring af diverse hængsler, kontrol af pakninger og træk i skorstenen samt eventuel justering af håndtag og låger.

Rengøring af din brændeovn er en vigtig del af vedligeholdelsen af den og sikrer, at den fungerer korrekt. Følg disse trin, og din brændeovn vil se godt ud og fungere problemfrit i mange år fremover.

God fornøjelse med rengøring af brændeovn!