Swipe to the left

Stor guide: Det bedste brænde til vildmarksbad (5 forskellige)

Os der har et vildmarksbad ved hvor skønt det er, at sidde i det fri og mærke den kolde luft og det varme vand. Der er noget ved denne oplevelse, som bare føles forfriskende og revitaliserende. Men hvilken type træ skal du bruge til dit vildmarksbad? Her er en hurtig guide til de bedste træ til opvarmning af udendørsbadet.

Hvilket brænde er bedst til vildmarksbad?

I princippet kan du benytte alle typer træ til dit vildmarksbad. Dog er der nogle typer der er mere velegnede end andre. Typisk skelner man mellem de tunge, medium og lette træsorter.

Eg, ask, birk og bøg er alle gode træsorter til badning i vildmarken. Det er altsammen hårdt træ, hvilket betyder, at de producerer meget varme. Som en bonus har de også en dejlig duft, som vil være med til at gøre dit bad mere behageligt.

Læs også: De 5 nemme trin: Sådan tænder du op i brændeovnen
Læs også: Sådan gør du: Guide til rengøring af brændeovn i 3 trin

De 5 tunge træsorter

Avnbøg, bøg, eg, elm og ask

Tunge træsorter som eg, bøg, avnbøg, ask og elm et særligt godt træ til vildmarksbadning, da det brænder langsomt og giver meget varme. Hvis du leder efter et træ, der holder dit bad varmt i lang tid, er disse træsorter et godt valg.

Da brændet brænder langsomt, så det vil hjælpe med at holde dit bad varmt i længere tid, og du undgår at skulle op af badet og lægge mere brænde på så ofte.

De 5 medium-tunge træsorter

Løvtræ, birk, ahorn, blandet nåletræ og bjergfyr

Mellemtunge træsorter som blandet løvtræ, birk, ahorn og bjergfyr er velegnede til vildmarksbade, da de brænder forholdsvis lang tid og producerer god varme.

Hvis du ønsker at opvarme dit bad hurtigt, er disse træsorter et godt valg, da de er nemmere at få ild i, end de meget hårde træsorter. Eksempelvis har sorter som birk også en behagelig duft, hvilket du selvfølgelig vil kunne dufte fra skorstenen.

Køb ovntørret brænde til vildmarksbad

De 5 lette træsorter

Pil, skovfyr, lind, gran og poppel

Hvis du leder efter et let træ, der let kan brænde, er pil, fyrretræ, gran og poppel alle gode valgmuligheder. De producerer dog ikke så meget varme som de tungere træsorter og holder derfor ikke dit bad lige så varmt i så lang tid.

Af den grund er de ikke så velegnede til fyring i vildmarksbad. Til gengæld er de lette trætyper gode til optænding i vildmarksbadets brændeovn.

Hvordan tænder du op i et vildmarksbad?

Hvis du bruger træ til at opvarme dit bad, er det er vigtigt at tænde bålet korrekt. Fremgangsmåden er den sammen hvad enten du har en indvendig ovn eller en udvendig ovn.

Her er et par tips:

  • Sørg for, at træet er tørt, før du tænder det. Hvis det er vådt, er det svært at starte bålet, og det brænder måske ikke ordentligt. Brændets fugtighedsprocent skal være under 20%.
  • Sørg for at ovnen er rengjort og klar til brug inden du skal påbegynde optændingen. Ovnen tømmes og karret skal være fyldt med vand - typisk til det øverste tøndebånd.
  • Begynd med små stykker brænde (optændingsbrænde) samt eksempelvis aviskugler/ papir, optændingsblokke eller tændbreve.
  • Først når ilden har fået godt gang i optændingsbrændet, er det tid til at lægge lidt større stykker brænde i ovnen.
  • For at få den hurtigste og mest effektive optænding, bør temperaturen i ovnen holdes høj. Brændeovnen fyldes herefter godt op med brænde. Lad lågen stå åben de første 10-15 minutter efter optændingen og luk den herefter når ilden har fået fat for at styre iltindtaget. Brug ovnens askeskuffe til at få godt træk igennem skorstenen.
  • Herefter er det blot at nå den rigtige temperatur ved løbende at fylde brænde i ovnen, omrøre vandet og sikre at temperaturen i vandet ikke bliver for høj. Desto mindre hvid røg i skorstenen, desto bedre træk er der i din ovn.

Godt optændingsbrænde til vildmarksbad

Der findes forskellige typer af optændingsmateriale, som du bør have til at tænde dit vildmarksbad. Tændbreve er et godt valg, og det samme gælder en god gaslighter, aviskugler og så naturligvis tørt småt brænde og større brændestykker.

De rigtige materialer giver en hurtigere optænding, ensartet, god forbrænding og en bedre oplevelse.

Godt tilbehør til badet

Som tilbehør til badet bør du have et vandtæt termometer. En padle er desuden et rigtig god tilbehør til vildmarksbadet. Med den kan du røre rundt og omrøre badevandet jævnligt under opvarmning. Ved omrøring omfordeles det varme og kolde vand. Derved kan du mindske opvarmningstiden i vildmarksbadet.

Hvor meget brænde bruger et vildmarksbad?

Hvor meget træ du skal bruge til dit kar, afhænger af badets størrelse, træsorten, vind og vejr samt naturligvis temperaturen. Generelt anbefales det, at du bruger ca. 1-3 kg træ i timen for at holde temperaturen på 38-40 grader i badet, når først badet er varmt. Men hvis du bruger en meget let træsort, kan det kræve op til 4-6 kg træ i timen at opnå en jævn temperatur.Står vildmarksbadet med varme på, er det vigtigt, at du regelmæssigt fylder vand på badet, da det fordamper fra overfladen under opvarmningsprocessen. Du ønsker ikke, at vandniveauet bliver for lavt, da det i sidste ende kan brænde hul og skade badet.

Hvor lang tid tager det at tænde op i vildmarksbad?

Det tager typisk 50-80 minutter at tænde et vildmarksbad korrekt og få det op på temperatur til brug, men det kan variere efter badets og ovnens størrelse og om det er et trækar eller glasfiber bad.

I løbet af denne tid skal du sørge for at tilføje optændingsmateriale og større stykker træ til ilden efter behov for at holde den i gang. Grundet fordampning, vil vandet altid være mest varmt i vildmarkdsbadets øverste vandlag.

Rør rundt for en jævn temperatur

For at få den mest ensartede vandtemperatur i dit vildmarksbad, bør du jævnligt røre godt rundt i vandet med en paddel eller lignende

Hvor varmt kan et vildmarksbad være?

Temperaturen på vandet i et vildmarksbad kan variere afhængigt af årstiden, udetemperaturen og den anvendte træsort. For en passende temperatur bør vandet opvarmes til 38-40 grader Celsius for at opnå et behageligt bad.

Varmt vand med højere temperaturer er muligt, men det er vigtigt ikke at lade vandet blive for varmt, da dette kan være farlig for helbreddet.

Hvordan holder man sit vildmarksbad rent?

Vildmarksbad er forholdsvis nemt at holde rent. Når du rengør badekarret, skal du altid bruge koldt vand og en minimal mængde (1-3 dråber) opvaskemiddel. Det er vigtigt, at du ikke bruger mere sæbe, så du ikke risikerer, at der er sæberester tilbage i karret efterfølgende. Skrub indersiden af karret med en bilbørste eller svamp, og skyl derefter grundigt efter. Skyl herefter grundigt med vand, så der ikke er sæberester tilbage i karret

Det er også vigtigt at holde skorstenen på din brændeovn ren. Det er med til at sikre et godt træk, og at røgen fra ilden trækker godt op gennem skorstenen.

Kan man bruge træbriketter i vildmarksbad?

Ja, det kan man du kan bruge træbriketter i et vildmarksbad, men det er vigtigt, at du bruger den rigtige type briketter. Ikke alle briketter er lige velegnede, da nogle briketter kan blive så varme at de direkte skader ovnen, når de brændes.

Vi anbefaler lyse RUF briketter eller øko-brik til vildmarksbadet.

Køb træbriketter hos Fyr-selv her

Hvor tit skal vand skiftes i vildmarksbad?

Vandet i et vildmarksbad bør skiftes regelmæssigt, da det kan blive snavset og forurenet med tiden. Er vandet beskidt? Vi anbefaler at skifte vandet hver 2-3 dag eller oftere hvis, du ikke benytter klor.

Benyttes klor frit - aktiv ilt til at desinficere vandet i dit vildmarksbad, dræbes bakterier og kan vandet benyttes i længere tid. En god tommelfingerregel siger at: 1-3 personer benytter vildmarksbadet: ca. 1 måned. 4-10 personer benytter vildmarksbadet: ca. 1-2 uger.

Hvordan holdes vandet rent i vildmarksbad?

Vandet i et vildmarksbad holdes rent ved regelmæssig udskiftning og ved at bruge klorfri - aktiv ilt til at desinficere vandet.

Sørg for at bruge koldt vand, når du skifter vandet, for at undgå bakterievækst. Hvis du bruger en brændeovn til at opvarme din bad, er det vigtigt at tilsætte mere vand til badet, da det fordamper under opvarmningen.

Hvad koster vildmarksbad i drift?

Omkostningerne ved at drive et nyt vildmarksbad varierer afhængigt af den anvendte type brændeovn. En brændeovn vil typisk være en smule dyrere at drive end en gasovn.

Mængden af træ, der anvendes, påvirker også omkostningerne, idet det tunge brænde brænder i længere tid end det lette træ. Til gengæld er de tunge træsorter lidt dyrere i indkøb end de lette.

Hvor langt skal et vildmarksbad stå fra huset?

Et vildmarksbad kan i princippet placeres hvor som helst i haven, så længe det ikke er for tæt på huset i forhold til varmekilden, brandfare og afløbet. Jo længere væk du kan placere vildmarksbadet huset, jo bedre synes nogle, da det vil være med til at holde lugten af røg væk fra bygningen. En god afstand vil være ca. 10-15 meter.

Håber du er blevet klogere på hvilket brænde er bedst til vildmarksbad. God fornøjelse med badet!